Morbide Obesitas

Morbide obesitas: wat is het?

 

Morbide obesitas is een term die uit twee aparte woorden bestaat. De beide woorden zijn belangrijk en voegen iets toe aan de betekenis van de term. Morbide wil zoveel zeggen als ziekelijk en op termijn dodelijk. De aandoening zorgt ervoor dat kwalitatief leven niet meer weggelegd is voor deze personen en ze dus dagelijks een bepaalde last, namelijk dat overgewicht, met zich meedragen.

 

Morbide obesistas: betekenis?

 

Morbide betekenis is dus een belangrijk gegeven in deze context. Wanneer we hierboven de betekenis lezen, zien we dat deze aandoening niet te verwaarlozen is. Mensen die hiermee te maken hebben, spelen letterlijk met hun leven. De term morbide obesitas bestaat ook uit een tweede woord, obesitas. Dit hebben we op deze website al meerdere malen duidelijk uitgelegd en we weten dus al waarvoor het staat. Het is namelijk  het overgewicht waar we voor moeten opletten omdat het de algemene gezondheid schaadt en in uiterste gevallen tot de dood kan leiden.

 

Morbide obesistas: ik heb ermee te maken, wat doe ik?

 

Deze uitleg moet duidelijk maken dat de aandoening niet verwaarloost mag worden wanneer men ermee te maken krijgt en het via doorzettingsvermogen en moed opgelost moet worden. Het is een persoonlijke zaak, waar je moet bij stilstaan en er de nodige moed voor opbrengen om de situatie in handen te nemen en het op te lossen.

Morbide Obesitas heb je niet van de één op de andere dag. Ooit, lang geleden had je slechts een klein beetje overgewicht of zelfs helemaal geen overgewicht. Heel langzaam is je leef en eetpatroon gaan veranderen. Heel langzaam is je gewicht toegenomen. Je bent steeds minder gaan bewegen. Misschien omdat je in je werk nu eenmaal weinig beweging hebt, omdat je in je vrije tijd er gewoon te weinig tijd voor had of omdat bewegen steeds meer moeite ging kosten. In het verleden nam je nog wel eens de trap om naar boven te gaan, maar daar durf je nu niet eens meer aan te denken. Trap lopen is een uitputtingsslag. Een lange wandeling heb je al tijden niet meer gemaakt en fietsen is ook al niet meer mogelijk.

Je bent op een punt aangekomen dat je er alleen niet meer uit komt. Je wordt depressief van je eigen lichaam. Elke activiteit kost steeds meer moeite en energie, energie die je stomweg niet meer hebt.
Op dit punt moet je je probleem erkennen. Erkennen dat je er waarschijnlijk op eigen kracht niet meer uit komt. Nu is het tijd hulp in te schakelen. Hulp van je huisarts, een diëtiste of een personal trainer. En je hebt vooral steun nodig van de mensen in je naaste omgeving. Heel veel steun…. Jouw partner, ouders of kinderen en je beste vrienden kunnen jou steunen in jouw strijd tegen het overgewicht. Want een strijd is het, en het is absoluut niet makkelijk.
Maar wanneer je morbide obesitas (dodelijk overgewicht) hebt is deze strijd van levensbelang. Letterlijk!! Want door morbide obesitas te verslaan, zal je niet alleen de kwaliteit van je leven verbeteren, maar zeer zeker ook de duur van je leven.

Wanneer dit je lukt, kan dit enkel een positieve invloed op je hebben, zowel lichamelijk als mentaal voel je je veel frisser en waait er een nieuwe wind doorheen je leven.