Ideale gewicht

Een vraag die heel wat mensen dagelijks bezighoudt, wat is het ideale gewicht? Het is belangrijk te stellen dat iedereen hierover een andere perceptie heeft. Voor sommigen steekt hun gewicht niet nauw terwijl anderen die totaal niet aan overgewicht lijden iedere dag op de weegschaal staan en non-stop op dieet zijn. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en karakter zal het voor jou belangrijk zijn op je gewicht te letten of je lichaamsgewicht de vrije loop te laten. Uitersten zijn nooit goed, wat wil zeggen dat mensen die aan overgewicht en obesitas lijden en mensen die te maken hebben met magerzucht of anorexia, beiden fout zijn.

Ideale gewicht nastreven kan ongezond zijn!

Streven naar het ideale gewicht in vormen van magerzucht vormt dus zeker geen Het ideale gewichtgezonde levenssituatie. Anderzijds mensen die aan vetzucht lijden krijgen te kampen met gezondheidsklachten omwille van dat overgewicht. Verschillende aandoeningen kunnen de kop op steken, zoals hart- en vaatziekten, immobiliteit, hogere bloeddruk en andere problemen. Wat sommigen niet weten is dat anorexia ook voor problemen kan zorgen. Het kan zelfs in extreme vorm voor sterfte zorgen. Wanneer het lichaam geen energie of een minimum aantal aan energie binnenkrijgt, gebruikt het energie van het lichaam zelf om te functioneren. Hierdoor wordt alle vet in het lichaam gebruikt waardoor deze persoon zeer mager wordt. Maar daar blijft het niet bij. Organen kunnen aangetast worden en wanneer anorexia in een ver stadium gevorderd is kunnen orgaanfuncties uitvallen. Dit kan de dood tot te gevolg hebben want alle organen zijn levensnoodzakelijk. Het ideale gewicht is dus afhankelijk van persoon tot persoon. Iedereen heeft wel eens te maken met wat extra kilootjes als gevolg van een wat Bourgondischer leven. Belangrijk voor jezelf en je humeur is een goed gewicht na te streven. Want eens op de verkeerde weg is het vaak moeilijk terug op het goede pad te raken. Lees onze tips om een gezond gewicht te krijgen of behouden.
Maar wat is dan dat ideale gewicht?

Wat is mijn ideale gewicht?

“Wat is mijn ideale gewicht?” Dat is een vraag die veel mensen vaak over piekeren. Het ideale gewicht berekenen is nochtans vrij makkelijk te doen. Aan de hand van het BMI is het makkelijk voor jezelf uit te rekenen. Wil dit dan zeggen dat je dagelijks de weegschaal op moet klimmen en direct een dieet moet ondergaan wanneer er een kilo is bijgekomen? Neen, zeker niet. We raden aan wekelijks of tweewekelijks jezelf te wegen en hieruit conclusies te trekken. Een extra kilootje is zeker niet direct een signaal van overgewicht, maar kan wanneer je er niets aan doet het wel worden. Een gezonde levensstijl is het begin van alles, en doet je ook iedere dag opnieuw goed in je vel voelen! Een echte aanrader.

We willen er wel op wijzen dat het ideale gewicht bereiken niet voor iedereen weggelegd is. Wij raden eerder aan om te streven naar een haalbaar doel. Dit zorgt er namelijk voor dat het doel sneller in zicht komt en je minder snel zal opgeven. Iemand die bijvoorbeeld 120 kilogram weegt en na het berekenen van zijn ideale gewicht constateert dat hij minimum 50 kilogram moet afvallen. Jij en ik weten nu al dat dit een bijna onmogelijke opdracht is. Deze persoon kiest beter om in het eerste half jaar een twintigtal kilogram kwijt te geraken. Op deze manier zal hij zichzelf overwinnen en ook meer doorzettingsvermogen verkrijgen om de andere kilo’s te verliezen.

Streef dus niet altijd naar je ideale gewicht maar hou het haalbaar!